Energiatanúsítvány

Mi az energetikai tanúsítvány vagy energiatanúsítvány?

Az energiatanúsítvány (más néven zöldkártya) az épület vagy önálló rendeltetési egység energetikai tanúsítványa, egy olyan igazoló okirat, amely az épület (önálló rendeltetési egység, lakás) energetikai teljesítőképességét jellemzi. Ahogy az autók esetében is, az Európai Unió és a Magyar Állam elvár és kötelezővé tesz bizonyos környezetvédelmi normákat. Ennek megfelelően minden épület egy több fokozatú skálán (A+, A, B, C, D, ... I) kerül besorolásra energetikai szempontból. Az energetikai besorolás több tényezőtől függ, pl. nyílászárók típusa és állapota, fűtőberendezés technológiája, stb. Az energiatanúsítvány legfontosabb eleme maga az energiaosztály, amely az alábbi skála szerint kerül meghatározásra (a skálán 100% a referenciaépület energiafogyasztása):
Épület energetikai tanúsítvány, lakás zöldkártya, energiatanúsítvány
2009.01.01-től lépett hatályba a 176/2008. kormányrendelet, amely Magyarországon is kötelezővé teszi az épületek energetikai tanúsítását. Kötelező az épületek energetikai tanúsítványát beszerezni:
Építtetőknek az új épületekhez. A tulajdonosnak az 1,000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű állami tulajdonú, közhasználatú meglévő épületekhez. A tulajdonosnak, ha ingatlanát (lakását) értékesíti vagy egy évet meghaladóan bérbe adja.

Nem kell energiatanúsítványt kiállíttatni:

50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre. Évente négy hónapnál rövidebb ideig használt épületre. Legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre. Hitéleti rendeltetésű épületekre. Valamilyen jogszabállyal védetté nyilvánított épületre. Mezőgazdasági rendeltetésű épületekre. Ipari technológiából származó hőt használó ipari épületre. Műhely rendeltetésű épületre. Sátorszerkezetekre.
Amellett, hogy kötelező, miért célszerű energiatanúsítványt kiállíttatni?
Az energetikai tanúsítvány segítségével a tulajdonos megtudhatja, hogy az ingatlan energia felhasználása mennyire gazdaságos, mennyire felel meg a követelményeknek. Amennyiben az épület "C" vagy ennél gyengébb energetikai besorolású, akkor az energiatanúsítvány mellékletében a tanúsítónak javaslatot is kötelező adnia azokra a felújításokra (homlokzat, födém hőszigetelés, nyílászárok cseréje, épületgépészeti rendszer korszerűsítése, stb.), amelyekkel jobb energetikai eredményt, gazdaságosabb üzemeltetést lehet elérni.
Az energia árak növekedésével és az energetikai tanúsítvány kötelezővé válásával az energetikai osztályozás egyre nagyobb mértékben befolyásolja az ingatlanok értékét. A vevők és bérlők tudják, hogy egy magasabb energiaosztályú épületet gazdaságosabb üzemeltetni, és nem az új tulajdonosra hárul az energia megtakarítást biztosító beruházások elvégzése.

Meddig érvényes egy energiatanúsítvány?

Az energiatanúsítvány 10 évig érvényes, amennyiben a kiállítását követően nem történik az épületben épületgépészeti, épületszerkezeti felújítás, korszerűsítés.

Mennyibe kerül az engergiatanúsítvány?

Nettó ÁFA Bruttó
Panellakás ≤ 50 m2 11 024 Ft 2 976 Ft 14 000 Ft
Panellakás >50 m2 13 386 Ft 3 614 Ft 17 000 Ft
Téglalakás ≤ 50 m2 12 598 Ft 3 402 Ft 16 000 Ft
Téglalakás >50 m2 14 961 Ft 4 039 Ft 19 000 Ft
Családi ház 1 szintes 19 685 Ft 5 315 Ft 25 000 Ft
Családi ház több szintes 25 197 Ft 6 803 Ft 32 000 Ft